söndag 22 januari 2012

Fåglar och skidåkning

Sitter i soffan och är riktigt trött, kom hem från Strömsund för en stund sedan, och det har inte varit någon stillasittande helg!
Vi kom fram ganska sent i fredags. I lördags tog Kjell o jag skidorna och åkte ut o jagade lite fågel. Mikko fick stanna hos svärföräldrarna i deras stuga.
Kjell o jag såg några orrar men när vi kom närmare flög de bort och försvann spårlöst. Så ingen middag där inte!

Efter det tog vi med oss en av gråhundarna och Mikko på ännu en skidtur på skoterspåren. Lite högre tempo denna gången än tidigare, blev riktigt tröttta! Vi människor alltså.
Efter det såg vi skidskytte, skottade snö, såg mer skidskytte och sedan hälsade vi på Kjells ena syster och sambo på kvällen.

Imorse vaknade jag av att Kjell ville att jag skulle komma och titta på något utanför fönstret. Han hade hört något konstigt ljud. Och där nere vid fågelbordet satt en stor uggla!
Vi gick ner till köket, och ugglan satt kvar :) Han lyssnade efter möss och flög ner i snön några gånger (men utan mus) innan han försvann.
Jag trodde det var en kattuggla först men vi insåg snart att den ju var för stor. Och tydligen finns inte kattugglor så långt norrut, utan då är det slagugglor istället som ser ungefär likadana ut men är större :) Så en sån var det. Coolt för jag har bara sett kattuggla förut. Vi har en holk åt dom hemma (i Blekinge), så jag har hållt både ungarna och mamman när ringmärkaren kommit.

Efter frukosten åkte vi upp till Kjells föräldrars stuga igen. Precis vid uppfarten såg vi flera orrar i ett träd, så direkt när vi kom fram gick vi ner till hygget igen. Fåglarna hade flugit bort, men vi såg gropar i snön och en orre flög upp från den. Sedan flög även en andra upp och den sköt Kjell! En stackars orrhöna. Vi såg två till men de hann vi inte med. Så nu blir det väl orre någon gång i veckan, men det får väl bli en förrätt eller nåt för det är ju inte så mycket kött på en sån där liten höna för två personer ;)

Och efter den korta jakten tog vi med gammel-gråhunden och Mikko på en skidtur ner till sjön och grillade korv vid ett vindskydd :)
Ni får nöja er med mobilbilder för tyvärr låg den "riktiga" kameran kvar i Umeå.


Jag är supernöjd med mina skidor! Nu har jag provat dom i terrängen också, med lite backar :)
De är ju vallningsfria och har hur bra fäste som helst i uppförsbackarna (om de inte är alltför branta) bara att kliva uppåt :) Kjells längdskidor däremot var ju bakhala :P
Det ger ju dock att mina skidor inte ger så bra glid i nerförsbackarna heller, men för mig är det bara ännu ett plus! :D
Fanns dock en backe som var så brant att jag tog av skidorna och gick nerför, och som jag jag gick på sidan uppför. Det får bli målet att klara den där backen snarast möjligt!

På hemvägen med skidorna såg vi förresten några stora fåglar som satt i en trädtopp. Jag trodde först det var två tjädrar men när de flög upp såg man vilka enorma vingspann de hade! Frågan är om det var två kungsörnar, coolt i så fall. Men kanske var det bara två korpar med ovanligt majestästiska vingslag? Hann aldrig riktigt avgöra.


Det har varit en skön helg iallafall och det är ju riktigt kulatt åka skidor (förlåt Jenny att jag upptäcker det efter att du flyttat, du som tjatat på mig så att följa med på skidtur...).
Riktigt skönt att bara åka längs skoterspåren och inte träffa en människa, hundarna kunde springa lösa och vid vindskyddet var det så lugnt och stilla. Får mig att inse att jag nog inte passar in i Umeå... Där Sankt Bernhards hoppar på Mikko eftersom matten inte orkar hålla i, och folk spionerar på en anmärker på att man glömt hundbajspåse en dag (ja ganska dåligt av mig jag vet men ändå :P).

2 kommentarer:

  1. Hej. Så kul att hitta din blogg! Ska titta in här fler gånger.

    SvaraRadera
  2. Hmm är tveksam till det där, tycker du och Mikko får komma upp och åka skidor med mig och brudarna då kanske jag kan förlåta dig ;p

    Hoppas allt är bra med er annars :)

    SvaraRadera