fredag 15 januari 2016

Övning 2: Vad berättar Mikko för mig?

Tänkte skriva om det första testen från boken Hur smart är din hund? av Per Jensen.
Jag kommer bara skriva kortfattat så att ni förstår vad testet gick ut på och hur det gick förstås, vill ni veta mer får ni förstås köpa boken eller låna på bibblan :)

Jag började med övning 2, Vad berättar hunden för dig?

Övningen går ut på att medhjälparen (=Kjell) busar med hunden eller bjuder på godis, och får den riktigt sugen. I rummet har man ett antal burkar, utom räckhåll för hunden (t.ex. en på bordet, en i bokhyllan osv). Man riggar en kamera och lämnar hunden, och ser om den försöker komma åt leksaken/godiset. Sedan går hundägaren (=jag) in i rummet och försöker genom att betrakta hunden gissa vilken burk leksaken/godiset ligger i. Alltså om hunden berättar för mig var godiset/leksaken finns (för att få tag i den själv).

Denna övning gjorde vi när Kjell o jag var hemma med våra förkylningar i mellandagarna. Till slut hade vi lite energi att aktivera Mikko med denna övning.
Men det blev ganska misslyckat för oss, haha!
Kjell busade upp Mikko och fick honom sugen på godiset. Men när han lämnade honom i rummet krafsade Mikko ju på dörren och ville till oss förstås, och brydde sig inte alls om godisen. Envist fortsatte vi med övningen men de sista repetitionerna struntade vi i denna del av testet eftersom det ändå inte gav något på filmen att jämföra med.
Sedan gick jag in till honom. Då blev han superglad att jag kom, o när jag var passiv så blev han också passiv och la sig på golvet, eller spanade efter Kjell.
Av 6 repetitioner lyckades jag gissa var godisen låg 2 gånger, 1 gång gissade jag fel. 3 gånger kunde jag inte gissa alls  När jag lyckades gissa rätt var det för att han tittade mot den burken ett par gånger, eller gick lite däråt.

Nåja, det står även i boken att detta kan bli resultatet. Och det tolkas ju som att Mikko är betydligt mer förtjust i mig o Kjell, än godis! Och som det står i boken:"Det är väl ingen dum information att få ut av testet"!

1 kommentar:

  1. Hahaha- ja särskilt intresserad av godis har han väl aldrig varit.
    När jag för länge, länge sedan gick en valpkurs med vår hund sa kursledaren att husse o matte skulle vara som en stor Frolic (torrfoder).
    Tror ni lyckats med det.
    Kristina

    SvaraRadera